Az “elég jó” segítő

Ha látjuk és érezzük a segítségre szoruló gyermek problémájának terhelő voltát, annak összetettségét, könnyen érezhetjük kilátástalannak a helyzetet. Előfordulhat, hogy azt érezzük, csak mi tudunk segíteni és azonnali intervenció szükséges. Ha azonban nem áll fenn akut krízishelyzet és a gyermekkel hosszútávú (vagy legalább több alkalmas) kapcsolat kiépítése lehetséges, érdemes a kapcsolatfelvétel előtt átgondolnunk, bizonyos tekintetben megterveznünk azt.

Vezető helyett segítő

Első és legfontosabb feladatunk az empátiás légkör, az elfogadás érzésének megteremtése. Ezen segítői attitűd része, hogy előre megírt sorvezető, tematika helyett a gyermek aktuális állapotához próbálunk alkalmazkodni. Lehetőség szerint kerüljük a direktivitást, igyekezzünk az „itt és most”-ban észre venni a másik – úgy verbális, mind non-verbális – jelzéseit. Ha tehetjük, ötleteket, lehetőségeket kínáljunk fel, de iránymutatás, utasítás helyett segítőként, kísérőként, esetenként segéd-énként legyünk jelen.

Tartsd a kereteid, légy kiszámítható!

A szenvedélybetegségben érintett szülők gyermekei számára nem idegen az instabilitás, a bizonytalanság, a kiszámíthatatlanság érzése. Miattuk és saját magunk védelme érdekében is fontos, hogy megmutassuk, létezik kiszámíthatóság, megbízhatóság, létezik bizalmi kapcsolat. Ehhez azonban fontos, hogy a segítő folyamat kezdetén, a gyermek érettségi szintjének megfelelően, közösen tisztázzuk a szükséges kereteket (találkozás helyszíne, időtartama, folyamat hossza, titoktartás mibenléte stb.).

Tisztázd a kompetenciahatáraid, Merj segítséget kérni önmagad számára is!

A legjobb szándékú segítő is érezheti azt, hogy nem bírja tovább, hogy pszichés vagy fizikai terhelhetősége, tudása, eszköztára véges. Bátran kérj segítséget, keress szakmai csoportot, szupervíziós megsegítést! Ha úgy érzed, a sajátodtól eltérő szaktudás válik szükségessé a segítői folyamatban, a legjobb, amit tehetsz, hogy a megfelelő irányba tereled a segítséget kérőt és támogatod, felkészíted őt a váltással, változással járó esetleges nehézségekre.